تفاوت استعداد یابی و استعداد پروری چیست + انواع آن ها
آیا تا به حال میدانستید که تفاوت استعداد یابی و استعداد پروری چیست، احتمالا چیزهای زیادی راجع به استعدادها شنیده باشید اما دانستن چند جمله کمکی به شما نمیکند! در این مقاله از سایت دکتر معماری قصد داریم به طور کامل راجع به تفاوت استعداد یابی و استعداد پروری بدانیم و تفاوت بین این دو را بررسی کنیم پس تا انتها با ما همراه باشید.
همانطور که میدانید استعداد ۹۰ درصد ذاتی بوده و بسیاری از افراد به طور ذاتی در نقاشی کشیدن، خوانندگی و دیگر کارها استعداد خوبی دارند؛ اما مهمترین مرحله کشف استعداد و پرورش آن است و حتی بسیاری از افراد سالها طول میکشد تا با استعداد خود رو به رو شوند.
به همین دلیل اشتباهی به دنبال حرفهای میروند که علاقه چندانی به آن ندارند، دلیل اشتباه تمام این افراد، استعداد یابی اشتباه است یا اینکه هیچوقت به آن اهمیت ندادهاند.
استعداد چیست؟
قبل از اینکه بدانیم استعداد یابی و استعداد پروری چگونه انجام میشوند، بهتر است کمی بیشتر با مفهوم استعداد آشنا شویم.
ممکن است تا به الان تعاریف زیادی برای آن شنیده باشید اما به طور کلی، استعداد میتوان در انجام هر کاری باشد که در نهایت به موفقیت فرد منجر میشود و همچنین علاقه او روز به روز بیشتر میشود.
ملانی کلاین اینگونه استعداد را تعریف میکند که
« مجموعهای از تواناییها که در فرهنگهای خاص، باارزش به شما میرود ».
این تعریف نشان میدهد که استعدادها در فرهنگهای متفاوت، تعریفهای منحصر بفردی دارند.
به عنوان مثال توانایی نوشتن در یک فرهنگ استعداد تلقی شده و در فرهنگ دیگر یک توانایی عادی و پیش پا افتاده به شمار میرود.
همچنین استعداد را میتوان تحت عنوان تواناییها و مهارتها معرفی کرد، این توانایی باعث میشود که هر فرد با صرف زمان و انرژی کمتر، یادگیری بیشتری داشته باشد و بهتر عمل کند، اما در این قسمت سوال مهمی برای هر مخاطب بوجود میآید که این استعداد چه تفاوتی با هوش دارد؟
خیلی اوقات این دو ویژگی با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند، اما باید توجه داشت که این دو یکی نیستند، هوش مفهومی جداگانه و بسیار گسترده دارد و به نوعی برای بررسی هوش باید تک تک استعدادها را در نظر گرفت.
استعداد پروری چیست؟
استعداد پروری به پرورش استعدادی گفته میشود که قبلا شناسایی شده باشد، مطمئنا حتی در چند کلمه اول این پارگراف جواب سوال تفاوت استعداد یابی و استعداد پروری چیست را متوجه شده باشید.
به طور کلی وقتی استعدادی را رشد میدهیم، در واقع استعداد پروری انجام دادهایم. بسیاری از والدین علاقمند هستند که استعداد کودکان خود را سریع کشف کنند تا زودتر وارد مرحلهی استعداد پروری شوند.
اما بد نیست بدانید که استعداد یابی در کودکان نیازمند صبر و حوصله زیاد است و در تشخیص استعداد کودکان خود نباید عجله کنید! والدین برای استعداد یابی کودک و نوجوان خود بهتر است از آزمونهای استعداد یابی مخصوص استفاده کنند و پس از کسب نتیجه به دنبال استعداد پروری باشند.
توسعه استعداد پروری برای ایجاد انگیزه، رشد و حفظ اعتماد به نفس فرد طراحی میشود. به عنوان زیر مجموعهای از مديريت عملکرد، توسعه استعداد اغلب برای کمک به خانوادهها برای کشف استعدادهای پنهان در کودکانشان و توانمندسازی آنها با پتانسیل بالا برای رشد استفاده میشود، این توسعه فراتر از آموزش است و شامل فرصتهای یادگیری میباشد.
اگر میخواهید فرزندان خود را تشویق کنید
بهتر است استعدادهای آنها را در اولویتشان بگذارید، وقتی فرزندان شما نقش خود را درک کنند و مهارتها و ابزارهای مورد نیاز خود را داشته باشند، خطاهای کمتری مرتکب میشوند و میتوانند وظایف خود را در زمان کمتری انجام دهند.
البته رشد استعداد و مهارتها یکسان نیستند؛ با این حال بهترین استراتژی برای توسعه استعداد همیشه کودکان را قادر میسازد تا مجموعه مهارتهای خود را از طریق برنامههای درسی و غیره توسعه دهند.
متاسفانه کمبود فرصتهای رشد یکی از مهمترین دلایلی است که باعث میشود کودکان از بسیاری از استعدادهای خود دور شوند.
انواع استعداد یابی چگونه است؟
به طور کلی متوجه شدید که تفاوت استعداد یابی و استعداد پروری چیست؟ در ادامه انواع استعداد یابی را برایتان لیست کردهایم که انواع کشف استعداد عبارتنداز:
کشف استعداد تحصیلی
کشف استعداد در تحصیل مخصوص دانش آموزان است و این نوع کشف استعداد، آینده تحصیلی دانش آموز را رقم میزند.
با این روش میتوان علایق و احتمال موفقیت دانش آموز را در یک رشته تحصیلی کشف کرد و به نتایج مثبتی رسید.
متاسفانه از دلایلی که جوانان به جایی نمیرسند این است که استعداد خود را کشف نکردهاند.
استعداد تحصیلی باید در دوران مدرسه و قبل از انتخاب رشته کشف شود، اگر به درستی این استعداد انتخاب شود فرد در مسیر درستی قرار میگیرد و به سمت آیندهای روشن حرکت خواهد کرد.
کشف استعداد شغلی
کشف استعداد شغلی استراتژی است که شما به طور مداوم برای مدیریت یادگیری و پیشرفت خود در طول زندگی کاری خود ایجاد خواهید کرد.
هدف آن کمک به شما در تجسم اقداماتی است که برای دستیابی به اهداف شغلی خود باید انجام دهید و چگونه این اقدامات را عملی کنید.
استعداد شغلی به دلایل مختلفی مهم است و داشتن یک برنامه توسعه شغلی خطر تصمیمگیریهای مهم را کاهش میدهد و به شما کمک میکند تشخیص دهید که چه زمانی برای جستجوی فرصتهای شغلی جدید و توسعه مهارتهای جدید آماده هستید.
انتخاب شغل کار بزرگی است، شما مقدار قابل توجهی از زندگی خود را در محل کار سپری خواهید کرد و بنابراین برای اینکه از شغل خود لذت ببرید، با انگیزه باقی بمانید و پتانسیل خود را برآورده کنید، باید عاقلانه انتخاب کنید.
ابتدا باید خودتان را بشناسید، این به این معنی است که مهارتهای خود را بررسی کنید و علایق و ارزشهای خود را ارزیابی کنید. درک طیف وسیعی از مهارتها و دانش خود بسیار مهم است، بنابراین میتوانید ببینید که آیا آنها برای شغلی که میخواهید انجام دهید مناسب هستند یا خیر.
آگاهی از مهارتهایی که دارید همچنین به برجسته کردن شکافهایی که ممکن است برای رسیدن به اهداف شغلی خود نیاز به پر کردن داشته باشد کمک می کند.
فهرستی از تمام مهارتهای قابل انتقال و تخصصی خود را با مثالهایی از زمانی که هر کدام را نشان دادهاید تهیه کنید.
ارزیابی صادقانه مهارتها، ارزشها و علایق شما زمانی مفید خواهد بود که گزینههای خود را در مرحله بعد محدود کنید.
کشف استعداد ورزشی
کشف استعداد ورزشی یک فرآیند پیچیده و رقابتی در بسیاری از ورزشها است، پیشرفت از طریق مسیر شناسایی استعداد به عوامل مختلفی مثل دانش فنی، تناسب با فرهنگ سازمان بستگی دارد.
بنابراین مربیان و دانشمندان ورزش میتوانند نقش زیادی در پیشرفت یک ورزشکار داشته باشند.
همانطور که رقابت افزایش مییابد، کشف استعداد در بین افراد سختتر میشود و تبدیل به یک فرآیند چالش برانگیز خواهد شد.
این استعداد یابی به جایی تبدیل میشود که کوچکترین تفاوت بین ورزشکاران میتواند عامل تعیین کننده در انتقال موفقیت آمیز به تیم بزرگسالان باشد.
قوی ترین ورزشکار در سن 12 سالگی ممکن است، ورزشکار قوی در سن 18 سالگی نباشد. هر فردی با سرعت کمی متفاوت به بلوغ میرسد و درک این امر بسیار مهم است.
متوسط اوج سرعت قد، دوره زمانی که کودک سریعترین جهش رشد رو به بالا را تجربه میکند، در پسران 13.5 سال است.
اما، این میتواند بین 2 سال قبل یا دو سال بعد باشد، بنابراین ممکن است دو نوجوان 13 ساله را تماشا کنیم که فوتبال بازی میکنند و یکی می تواند در بلوغ جسمی یک نوجوان 15 ساله و دیگری در بلوغ جسمانی یک نوجوان 11 ساله باشد.
آیا قضاوت این دو بازیکن در یک ترازوی منصفانه است؟
اگر آن بازیکن دوم سطوح بالایی از شایستگی را نشان دهد که تقریباً میتواند با بازیکن اول برابری کند، او فضای بیشتری برای رشد و پیشرفت دارد.
متاسفانه چه تعداد از جوانان دسترسی به مربیگری در کلاس جهانی را از دست میدهند، زیرا آنها به عنوان یک نوجوان یا جوان به اندازه کافی خوب نبودند.
کشف استعداد در محیط کار
استعداد یابی در محل کار نیز از اهمیت زیادی در سیستم مدیریتی هر شرکت یا ادارهای دارد.
با کشف استعدادهای درست در تمامی کارکنان، میتوان فهمید چه کسی استعداد و توانمندی حضور در کدام پست و سمت را دارد.
بسیاری از سازمانها فاقد یک روش استاندارد یا تحلیلی برای شناسایی کارکنان با پتانسیل بالا هستند.
در عوض، آنها صرفاً به غرایز کارکنان مدیریت یا مشاهدات موقت به عنوان بخشی از فرآیند مدیریت عملکرد یا ارزیابی متکی هستند.
با این حال، ابزارها و رویکردهایی وجود دارد که میتواند به شناسایی کارکنان با پتانسیل بالا کمک کند.
در هر شرکت یا سازمان بسیار مهم است که کارکنان خود را در اولویت قرار داده و استعدادهای آنها را کشف کند
اما این کشف استعداد در محیط کار چه دردی را دوا میکند؟
این کشف استعداد کمک میکند تا عوامل شرکت با استعدادها بیشتر آشنا شوند و موفقیت شرکت را به افراد کار بلد و استعدادها بسپارند.
یک تصور غلط رایج این است که عملکرد بالا همان پتانسیل بالا است، با این حال، لزوماً اینطور نیست.
فقط به این دلیل که فردی در نقش شغلی فعلی خود به خوبی عمل میکند، به این معنی نیست که او مناسبترین نامزد برای ارتقاء است.
چگونه میتوانیم استعدادهایمان را کشف کنیم؟
اما در ادامه میتوانید از مراحل زیر استفاده کنید تا بتوانید استعدادهای خود را پیدا کرده و در مسیر موفقیت قرار بگیرید:
یک مسابقه شخصیت شناسی شرکت کنید
آزمونهای شخصیتی اغلب در دفاتر کاریابی استفاده میشوند تا بفهمند ممکن است در چه چیزی توانایی طبیعی داشته باشید با استعداد هم به همین صورت عمل میکند.
یادگیری بیشتر در مورد تمایلات طبیعی خود به نفع و مخالف ایدهها، نگرشها و رفتارهای خاص میتواند به شما کمک کند استعدادهای خود را بیشتر کشف کنید.
این نوع آزمونها استعدادها را به خودی خود شناسایی نمیکنند، اما میتوانند بینشهایی را ارائه دهند که ممکن است بخشی از پازل را فراهم کند.
با دوستان و خانواده خود صحبت کنید
یکی از بهترین راهها برای کشف استعدادهای پنهان این است که با افرادی صحبت کنید که شما را بیشتر میشناسند.
ما تمایل داریم به مهارتهایمان نگاه کنیم و تواناییهایمان را بپوشانیم، و اغلب چیزهایی را که ما را عالی میکند از دست میدهیم.
به نقاط قوت و ضعف خود نگاه کنید
یکی از راههای فکر کردن به استعداد این است که در مورد تواناییهای قبلی برای انجام کاری فکر کنید تا این کار آسان به نظر برسد.
راه دیگر برای اندیشیدن به آن این است که به استعداد به عنوان توانایی غلبه بر برخی موانع فکر کنیم.
آیا کور ویلی جانسون به دلیل نابینا شدن، نوازنده گیتار با استعدادتری بود؟ آیا جیمز ارل جونز بازیگر بهتری برای لکنت زبان بود؟ آیا مایکل جردن بازیکن توپ بهتری بود که از تیم کنار گذاشته شد؟
اجازه ندهید کاستیها یا چالشهای درک شده شما را از امتحان چیزهای جدید و شکوفایی استعدادها باز دارد.
به چیزهایی نگاه کنید که ممکن است شخص دیگری به عنوان چالش در شخصیت یا توانایی شما شناسایی کرده باشد.
منتظر ظهور استعدادها نباشید
اگر هرگز سعی نکنید گیتار بزنید، نمیتوانید بفهمید که آیا استعداد گیتار دارید یا نه.
استعدادی را پیدا کنید که جالب به نظر میرسد و هر آنچه میتوانید در مورد آن بیاموزید.
دریابید که چه چیزی لازم است و ببینید چه چیزی دارید اگر هرگز تلاش نکنید، هرگز نخواهید فهمید. بدون تلاش استعدادی پیدا نمیکنید، شما تنها زمانی میتوانید تواناییها، مهارتها و استعدادهای طبیعی خود را پیدا کنید که استعداد خود را آزمایش کنید و فعالانه به دنبال تجربیات جدید باشید.
با موانع روبرو شوید و به دنبال چالشها باشید تا ببینید چه مهارتها و تواناییهای ذاتی را ممکن است پنهان کرده باشید.
چیزهایی را امتحان کنید که سخت هستند
آیا صحنه اجرا شما را میترساند یا شاید سخنرانی در جمع؟ داستان نوشتن و تمام کردنش؟ میکروفون را بگیرید و قلم را روی کاغذ بگذارید.
دوست دارید به طور طبیعی در چه چیزی خوب باشید، بدون اینکه تلاش کنید؟ با چالشهای بزرگ روبرو شوید و دریابید که برای خوب بودن در آنها چه چیزی لازم است.
جیمز ارل جونز، صداپیشه دارث ویدر و بازیگر مشهور شکسپیر با صدایی پررونق و خداپسند، در کودکی از لکنت وحشتناکی رنج میبرد.
او از صحبت کردن در کلاس وحشت داشت و فقط با مواجهه با ترسش یاد گرفت که درست صحبت کند.
در حال حاضر، او به طور گسترده به عنوان یکی از با استعدادترین صداپیشگان در جهان شناخته شده است.
کلام آخر
ما در این مقاله به طور مفصل راجع به تفاوت استعداد یابی و استعداد پروری چیست صحبت کردیم، اما فراموش نکنید که به استعدادها باور داشته باشید و به دنبال علایق خود حرکت کنید تا بهترینها در کار و زندگی برای شما رقم بخورد.
اگر همچنان سوالی ذهن شما را درگیر کرده، میتوانید از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.