چگونگی دوست داشتن خود ( جون جونی )
قبل از اینکه یاد بگیریم چطور باید خودمان را دوست داشته باشیم باید معنی آن را بدانیم. دوست داشتن خود، نوعی حالت قدردانی از خودمان به خاطر عملکردهایمان است. این عملکردها ممکن است حوزه های مختلفی مثل جسم، روح و معنویات ما را شامل شوند. وقتی خودمان را دوست داریم یعنی احترام فراوانی برای خوشبختی و شادی خودمان قائلیم. در واقع دوست داشتن خود یعنی اهمیت دادن به نیازهایمان و چشم پوشی از به زحمت انداختن خودمان برای جلب توجه دیگران. کسی که خودش را دوست دارد به کمتر از چیزی که لایقش باشد راضی نمی شود.
مفهوم دوست داشتن خود می تواند برای هر کسی متفاوت باشد، چون همه ما از روش های مختلف و متفاوتی برای اهمیت دادن به خودمان استفاده می کنیم. فهمیدن اینکه چطور و از چه راه هایی می توانید خودتان را دوست داشته باشید بخش مهمی از سلامت روح و روان شما را تشکیل می دهد. تا انتها این مقاله با سایت دکتر معماری همراه باشید.
دوست داشتن خود برای شما چه معنایی دارد؟
اگر هنوز کاملا متوجه نشده اید که دوست داشتن خودمان یعنی چه، به موارد زیر توجه کنید. دوست داشته خود می تواند یکی از معانی زیر را داشته باشد:
- صحبت کردن درباره خودمان با محبت و عشق
- در اولویت قرار دادن خودمان
- خودداری از قضاوت کردن درباره خودمان
- اعتماد به خودمان
- صادق بودن نسبت به خودمان
- خوش برخورد بودن با خودمان
- تعیین مرزهای سالم برای خودمان
- بخشیدن خودمان وقتی فکر می کنیم به اندازه کافی خوب نیستیم یا خوب عمل نمی کنیم
برای خیلی ها، دوست داشتن خود راهی برای خود مراقبتی شان محسوب می شود. برای اینکه خود مراقبتی را تمرین کنیم اول از همه باید اصول اولیه آن را یاد بگیرید.
اما جداً چگونه باید این کار را انجام داد و عمل کرد ؟؟
1. باید در کنار دوست داشتن، بزرگترین منتقد خود نیز باشید
زمانی که خودمان را دوست بداریم راحت تر می توانیم جنبه های منفی خود را بپذیریم، پس قبل از هر چیز به خودتان عشق بورزید و مطمئن باشید که قادر به انجام دادن سخت ترین کارها در جهان هستید. در کنار انجام تمام کار های سخت می توانید با عشق نسبت به ضعف های خود اطلاع پیدا کنید و بزرگ ترین منتقد و معلم خود باشید.
2. بررسی رفتار خود در مورد افرادی که دوستشان دارید
با آن ها مهربان و صبور هستید. ایده ها و افکار آن ها را قبول می کنید و اشتباهات آن ها را می بخشید. شما به آن ها زمان، فضا و فرصت می دهید و اطمینان حاصل می کنید که آن ها فضای کافی برای دوست داشتن و باور کردن خودشان را داشته باشند و به این فکر کنید که رفتارتان با خودتان چگونه است.
در قسمت زیر کارهایی را نام می بریم که افرادی که خودشان را دوست دارند، برای جسمشان رعایت می کنند:
- خواب مناسب
- غذای مناسب خوردن
- دادن زمان و مکان برای فهم درونیات خود
- تمرین ورزشی منظم
- فکر کردن در مورد خود و آدم های اطراف
- بازی کردن هنگام نیاز
- دوری از رفتارهای سمی
- مدیتیشن و ریلکسیشن
دوست داشتن خود را فقط نباید با زبان بیان کنید. افرادی که خودشان را دوست دارند، مجموعه ای از فعالیت ها و عادت های سالم را به کار می برند.
3. پذیرش درد ها
هیچکس انسان کامل و عالی نیست و بعضی از ما در مورد دوست داشتن خود دچار درگیری هستیم و نمی توانیم خوش بین باشیم اما افرادی در دنیا وجود دارند که اصلاً به قسمت های منفی زندگی خود توجه نمی کنند و همیشه در حال شکرگزاری هستند اما آیا بهترین کار این است که در شرایط سخت هم به خودمان انرژی مثبت بدهیم تا بتوانیم ارتعاشات مثبت را جذب کنیم؟
حقیقت این است که خوش بینی بی انتها یک دروغ بزرگ است و گاهی اوقات افراد در بدترین شرایط سعی دارند که به خودشان دروغ بگویند یا نیازهای خود را نادیده بگیرند که این اصلا کار درستی نیست. همه ما در درون خود بخش های تیره ای داریم که نیاز به مراقبت دارد و گاهی اوقات دچار درد و رنجش می شود.
چنانچه در سایت دکتر معماری گفته ایم نادیده گرفتن این قسمت و تغذیه نکردن آن باعث می شود که از لحاظ ذهنی آسیب ببینیم. باید با خودتان صادق باشید و سعی کنید خطا های گذشته خود را ببخشید و از آن ها شرمنده نباشید و این موضوع را قبول کنید که گاهی اوقات احساسات منفی مثل حسادت، خشونت تنفر و غیره به انسان غلبه می کند و سعی کنید که در سکوت این احساس را در آغوش بگیرید و پذیرای آن ها باشید.
4. دریچه قلب خود را باز کنید
باید درد ها را بپذیرید و بعد از خودتان سپاسگزاری کنید. می توانید بعد از پذیرش درد ها از خودتان تقدیر و تشکر به عمل بیاورید. پذیرش جریان های مختلف زندگی و معایب شما یکی از چیزهایی است که می تواند عشق شما را نسبت به خودتان افزایش دهد و البته این حدی بالاتر از خود دوست داشتن می باشد.
قصه زندگی خودتان را دوست داشته باشید و بدانید که فقط شمایید که دارنده این داستان هستید و پشیمانی ها، شرمساری ها و اشتباهات خودتان را قبول کنید و دوران کودکی خود را در آغوش بکشید.
5. با خود رفیق باشید و خود را قبول کنید!
گاهی اوقات معایبی در درون شما وجود دارد که از به اشتراک گذاشتن حقایق در مورد خودتان شما را می ترساند اما هدف خود دوست داشتن این است که بتوانید از هیچ جنبه از خودتان خجالت نکشید و تمام وجوه رفتاری خود را بشناسید، پس هیچ اشکالی ندارد که در مسیر دوست داشتن خود بتوانید معایب تان را نیز با دیگران به اشتراک بگذارید و در صدد رفع آن ها بر بیایید.
6. افکار شما فقط فکر هستند، نه چیزی بیشتر
اولین چیزی که نیاز به تشخیصش دارید، این است که همه ما اساساً عادت به فکر منفی داریم. هزاران هزار فکر به طور روزانه به سر ما خطور می کند و هفتاد درصد از آنها افکار منفی می باشند زیرا ترس ها و استرس ها همیشه در زندگی ما غلبه دارد. گاهی اوقات این افکار منفی به جایی می رسد که نسبت به توانایی های خود شک می کنیم و مدام خودمان را سرزنش می کنیم.
اما جدای از نکاتی که باعث میشود خود را دوست بدارید سوالی پیش می آید.
چرا باید خودمان را دوست داشته باشیم؟
دوست داشتن خود به شما اعتماد به نفس، عزت نفس و احساسات مثبتتری میدهد. اگر بتوانید خودتان را دوست بدارید، احساس خوشبختی بیشتری در زندگی خواهید کرد و یاد خواهید گرفت که بهتر از خود مراقبت کنید. هرچه کمتر این احساس را نسبت به خود داشته باشید، ناراحت و ناامیدتر خواهید بود. اگر هر روز بیشتر به خود عشق دهید، آرامآرام اوضاع بهتر از چیزی که تصور میکنید تغییر خواهد کرد.
فواید دوست داشتن خود در زندگی شخصی و حرفهای
ما معمولاً خانواده، فرزندان، همسر، شغل یا سرگرمیهای خود را بیشتر از خودمان دوست داریم. چند بار در روز به خودتان لبخند میزنید یا از خودتان قدردانی میکنید؟ یادگیری دوست داشتن خود مستلزم تلاش است و فواید دوست داشتن خود در زندگی زیاد است. در اینجا به چهار مزیت دوست داشتن خود اشاره کردهایم:
1. افزایش احساس رضایت در زندگی
با فشار تصویر کاملی که فضای مجازی از زندگی شاد و کامل ارائه میدهد، احساس رضایت در زندگی گم شده است. فرد توان رقابت با فیلترهای حرفهای عکسهای اینستاگرامی و خوردن هرروزه غذاهای رنگارنگ یا سفر بهدور دنیا را ندارد. با دوست داشتن خودتان شانس بیشتری برای تغییر شرایط خود و به عهده گردن مسئولیت رفتارهای خود دارید.
وقتی ما به قدرت خود در این جهان هستی واقف میشویم، احساس رضایت بیشتری از نحوه زندگی پیدا میکنیم. کتاب تو کله خر هستی برای تمام کسانی است خودشان را دوست دارند و میخواهند به دنبال رؤیاهای شخصی خود بروند. خواندن این کتاب به شما جرئت تغییر شغل، موقعیت و هر چیزی را که دوست ندارید میدهد.
۲ . افزایش میزان اهمیت به سلامت جسمی و روحی
داشتن یک سبک زندگی سالم برای اغلب افراد کار دشواری است، اما دوست داشتن خود انگیزه کافی برای پایبندی به این اهداف را به شما میدهد. عادات سالم خود را پرورش میدهید و توجه به همین مسئله باعث افزایش اعتماد به نفس شما در نهایت دستیابی به اهدافتان میشود.
۳ . افزایشپذیرش سختیها و ناملایمات زندگی
وقتی خودتان را دوست داشته باشید، در موقعیتهای سخت زندگی کمتر احساس استرس و ناراحتی میکنید. شما با دیگران رقابتی ندارید و خودتان را با آنها مقایسه نمیکنید. مقایسه آفت جان آدم است و کوچکترین اتفاقات او را به وحشت میاندازد.
چرا درآمد او از دوستانش کمتر است؟ چرا این اتفاقهای بد فقط برای او میافتد؟ چرا او باید در نزدیک عید از کارش اخراج شود و دوستش در اداره ترفیع بگیرد؟ همه این مقایسه جز مشوش شدن افکار و سخت شدن شرایط نتیجه دیگری ندارد. دوست داشتن خود به داد شما میرسد و در این شرایط با کاهش استرس و انجام کارهای خلاقانه شما را از مصیبت نجات میدهد.
۴ . افزایش عزت نفس در زندگی
عزت نفس شاه کلید افزایش خود باوری در فرد و ممکن کردن ناممکنها در زندگی است. داشتن عزت نفس یعنی شما درک میکنید شکست در زندگی یک فرصت جدید برای یادگیری است. دوست داشتن خود باعث میشود برای نظرات و تواناییهای خود ارزش بیشتری قائل باشید و نیاز به مهر تأیید دیگران نداشته باشید. یادگیری راههای تقویت عزت نفس نقش مهمی در سلامت روان افراد دارد و با داشتن آن کمتر از احساس تنهایی رنج میبرید و اقدام به رفتارهای پرخطر میکنید.
سخن پایانی
دوست داشتن خود همیشه آسان نیست. پذیرش درد و صادق بودن با درون خود، گامهای بزرگی برای رسیدن به این احساس است. ما این قدرت را داریم کسی را که در گذشته به ما صدمه زده ببخشیم، چرا این کار را در حق خود انجام ندهیم؟
به قول دکتر معماری:
“تغییر و تحول درد دارد”
و اما داستان خود من:
تو یکی از نیمه شبهای گرم شهریور ماه بدجوری از خواب پریدم.
حالم اصلا خوش نبود. تو تنهایی، عرقریزون، گیج و منگ، فقط نفسنفس میزدم، بغض شدیدی داشتم.
زندگیم مثل یه فیلم از جلوی چشمام رد شد.
واقعا 40 سال از عمر من رفته بود؟ با خودم چیکار کرده بودم؟ باورم نمیشد. جوونی چه زود گذشت.
حالا خودم مونده بودم و تنهاییم. خودم و جون جونیم.
به خودم گفتم: اونقدر به خودت سخت گرفتی، چی نصیبت شد؟ این همه استرس و فشاری که تحمل کردی ارزشش رو داشت؟
واقعآ 40 سال گذشت؟
چی عایدت شد؟
این همه بدو بدو، تلاش شبانه روزی، چقدر انرژیت چقدر جوانی ت هدر شد -از این شهر به اون شهر … از این کشور به اون کشور… چقدر تلاش / چقدر تحمل حسرت ها کمبودها و استرس ها …
آخرش چی شد؟؟ (( با این همه تحصیل، پول و …))
چقدر به خودم سخت گرفته بودم
خودمو فراموش کرده بودم
چقدرخودمو آزار دادم
چقدر حرص و جوش و سختگیری …
چقدر مریض شدم
بهای زیادی دادم … خیلی …
همه اینها منجر به بیماری شدید جسمی و حتی روحی م شد
جوری که کل زندگیم رو تحت الشعاع قرار داد
خلاصه تا صبح گریه کردم
دم صبح با خودم گفتم : پاشو…
“نیمه اول رو باختی ؟
مهم نیست!
نیمه دوم رو ببر…”
همون شب تصمیمم رو گرفتم. ناگهان واژه ای به ذهنم اومد بنام ” جون جونی”
من باید بیشتر مراقب جون جونیم می بودم. در طول این سالها خیلی آزارش داده بودم. اما اون شب با خودم قرار گذاشتم که واسه خوشحال کردنش زمان بذارم و تلاش کنم. اشتباهات و خطاهام رو پذیرفتم و از جون جونیم عذرخواهی کردم.
الان دیگه من و جون جونیم نه تنها جنگ و دعوا نمیکنیم بلکه با هم در صلحیم و قدر همو می دونیم. الان رابطهمون با هم عالیه. می دونید چرا؟
چون من با احساسم زنده ام.
حرف آخر
آره خودت باش ، مگه خودت چته؟!
دکتر معماری:
(هیشکی به اندازه خودت ، نمی تونه به خودت حال بده! )
پس منتظر هیشکی نشینید.
( خیلی خیلی بیشتر باید مراقب جون جونی مون باشیم)
شما کاربران عزیز سایت میتوانید برای دریافت مشاوره و ارتباط با مجموعه دکتر معماری از طریق شماره تماس زیر اقدام نمایید:
021-44408865
یا
پیامک و واتساپ
0912-087-5890